Jak se to pere, když je to černobílé?

Již od útlého věku vtlouká každá máma do svého dítěte principy praní: špinavé prádlo rozdělit alespoň na tři hromádky - bílé, černé, barevné. Co se pere na 40 ° C, co zase na 60 ° a co se stane když vyperete něco bavlněného na 90 °C.

V únoru nám volá bratranec a říká "Heleď, triko skvělý, ale jak to mám prát když je to černobílý? To mám dát do černýho nebo do bílýho??"

 Datový zdroj 1_1

 Nu, trochu nás ten dotaz zaskočil, nikdy nás nenapadlo se nad tímto pozastavit. Pravdou ale je, že především barvy bílá, černá a červená jsou trochu problematické. Bílá snadno zašedne, černá je nestálá a vybledne a červená může se všech vašich kousků vytvořit krásný růžový šatník. Možností, jak tedy ochránit barvy svého oblečení je více. 

Úplně nejlepší je, vyprat problematické kousky v ruce. Jenže komu se chce?? Skoro nikomu, věnujte tedy aspoň prvnímu praní péči, kdy nevíte, jestli látka, ze které je oblečení vyrobeno, byla vypraná před zpracováním anebo během procesu výroby. A tudíž není jisté zda nepustí barvu po jejím obarvování. 

IMG_0096-u2 Large

 

 

 

A pak je tu samozřejmě pračka, příjemnější varianta.

Tak do které kupičky? Černá je čím dál tím víc stálejší, zato když zaperete bílou, už z ní jasnou bílou nikdy neuděláte. Takže do bílé a s práškem na bílé oblečení, ideálně. 

No a pokud se vám nechce ani jedno, pořád je tu maminka nebo babička, dobré duše, co svému potomkovi či vnukovi pomůžou se vším, co mu na očích vidí.

 

 

 

 

 

  

A ať to máme sakumprdum všechno.
Tisky barvu nepouští, mohou však trochu sejít anebo popraskat. Proto látku moc nenapínejte a perte ideálně naruby, žehlit jen okolo tisku nikdy nevjíždějte žehličkou přímo na ně.
Bojujete-li s růžovými/červenými materiály, že vám stále pouští růžovou barvu, přidejte k praní ocet - ten barvy stabilizuje.

A na závěr jeden tip, nemusíte utrácet peníze za aviváže, které mnohdy voní strašně chemicky a ještě jsou velké, těžké a musíte jim doma najít místo, kde nebudete o ně zakopávat. Místo toho můžete použít éterické oleje, které se používají do aroma lamp, na masáže, koupele anebo při lekcích yógy. Stačí vám cca 6 kapek na navonění celé pračky. Většina z nich jsou 100 % přírodní, vůně si můžete různě střídat, takže vám váš šatník nezevšední. Jejich účinkům věřit můžete a nemusíte, ale rozhodně docílíte vůně, kterou budete přírodě blíž.

IMG_3207-2

Zpět do obchodu