Vyrazili jsme na Mercedes Benz Pague Fashion Week 2023

MERCEDES-BENZ PRAGUE FASHION WEEK - obchodní, kulturní a společenská akce, která se koná každé jaro a podzim. Týden české módní scény, kde objevíte mladé modní návrháře, podpoříte lokální tvorbu a načerpáte hromadu inspirace. A taky vás to donutí vystoupit z komfortní zóny, zamyslet se a obléci se trochu jinak, než obvykle. 

 

Nápad, že vyrazíme na týden módy byl dost spontánní. Napadlo nás to cca týden před začátkem fashion weeku. A co taková malá streetwearová značka pohledává na modních přehlídkách? 

 

Vybrali jsme si dvě módní přehlídky, první den jsme vyrazili na přehlídku Technické univerzity v Liberci a Ateliéru designu oděvu a obuvi UMPRUM by EPET. Různorodá přehlídka dvou vysokých škol, kde najdete nepřeberné množství modelů. Studenti magisterských oborů zde prezentují své semestrální/roční práce. Každá sada modelů má svůj příběh, inspiraci. Nejen, že je to ideální příležitost objevit nové návrháře, ale také se setkat s různými přístupy a způsoby zpracování a vyjádření. 

 

 Za Technickou univerzitu Liberec se představilo 18 studentů. Každý student představil jeden až čtyři modely na sebou zvolené téma/inspiraci. Setkat jsme se mohli s kombinováním neobvyklých barev, patchworkovou recyklací materiálů i s extravaganzí.

 Zdroj: mbpfw.com

Pražský UMPRUM představil poslední přehlídku studentů pod taktovkou profesorky Liběny Rochové, která po 15 letech končí své  působení na univerzitě. Přehlídka nesla téma"Moje značka", cílem projektu bylo naučit studenty založení vlastní oděvní značky v konfekční malosériové výrobě. Důraz byl kladen na vytvoření brandové identity, cenotvorbu a stále aktuální udržitelnost. 

 Zdroj: mbpfw.com

 

Přehlídky obou škol, byly opravdu skvělé. Nepřeberné množství odlišných modelů, které vás nabijí inspirací i kdybyste nechtěli. Vše dokreslené a dokreslené alternativní hudbou, UMPRUM navíc své modely sladila stejnými účesy, což dodalo celistvý dojem přehlídky. Kdybychom měli vypíchnout TOP modely, jež nás opravdu unesly, budou to určitě bílé dlouhé šaty se závojem (obrázek pod textem - uprostřed). Jsou ztělesněním elegance, ale výrazný závoj nedovolí zapadnout, naopak díky němu vystupuje z davu. Velmi nám zvolený saténuvý materiál a jemné detaily v podobě mašliček na ramenou. Krátký kostýmek, baví nás pojetí tradičních modelů "jinak". Dlouhé kostýmky známe všichni, asi jej máme každý v šatníku, navíc v klasické černé barvě, ale volba krátkého, navíc bílého by teprve popustila uzdu lidské fantazii. Netradiční sako a krátké kalhoty spolu prostě fungují, zaujmou člověka na první pohled a zároveň působí komplexně. Poslední vypíchneme barevný kabát, vytvořený sešitím zbytkových materiálů. Práce se zbytky je skvělá, nejedná se o pouhé sešívání látek k sobě, ale hru s tvary a materiály. Barevně kabát rozhodně zaujme, ale nejedná se o model, jež by nebylo možné vynést i běžný den.

Zdroj: mbpfw.com

 

V pondělí nás čekal zápas vesmírného fotbalu přímo na mole v podání Tobiase Schuberta, vystupujícího pod svojí značkou Tobias Equipment. Mladý student UMPRUM hledá inspiraci v mystickém a fiktivním světě, se kterým vystupuje již potřetí a prý naposledy. Vychutnat jsme si mohli kompletní show - nejen tematicky sladěné modely, ale také jednotný styling doplněný hudbou s fotbalovými prvky. A abyste nezapomněli, že jste na zápase vesmírného fotbalu, připomínaly vám to po celou dobu přehlídky doplňky - ať už elfí ouška, která jsou pro Tobiasd typické, tak i upravená fotbalová obuv, která  pomocí železných tyček tvořila obuv na podpadku. Samozřejmě nechyběla ani centrální brána uprostřed mola, kterou modelové procházeli, dekorované boilery motivy přehlídky a mlha.

 

 

zdroj: vlastní foto, instagram tobias.equipment

Tobias předvedl 26 modelů, ne kterých velmi hezky kombinuje především elastické materiály a denim. Na své si přišly dámy, ale rozhodně i pánové. Kolekce disponuje poměrně velkým množstvím odlišných modelů. Najdete v ní kabáty, vesty, saka, sukně pro i dámy i pány,  legíny, šaty i plavky. To vše sladěno do odstínů černé, šedé, tmavě zelené, a překvapivě i bílé. 

 zdroj: mbpfw.com

 

 No, byly to věru dva dny plné inspirace, a tu načerpáte ne Fashion Weeku nejen na módních molech, ale také z okolí. Už jen samotní návštěvníci inspirují vás svými outfity. My jsme si to užili, a to moc! A těšíme se na jaro!

 


A pokud byste hledali více informací, najdete je zde: 

MBPFW - https://www.mbpfw.com/cs 

Tobias Equipment - https://tobiasequipment.com/en 

 

 

Zpět do obchodu